Gebelik Ultrasonu

Gebelik Ultrasonu

Gebelik Ultrason (Bebek Ultrason)
Gebelik ultrason, yüksek frekanslı ses dalgaları yardımıyla vücudun görüntülenmesi işlemidir. Diğer birçok görüntüleme yönteminden farklı olarak ultrasonografide radyasyon olarak tabir edilen X ışınları kullanılmayarak işlemin zararsız olmasını ifade etmektedir. Gebelik ultrason da, bebek ve çocuk hastalıklarında güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Ultrason işlemi, özel bir aygıtın görüntülenmek istenen bölgeye doğrudan temas ettirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. 
Ultrason cihazı olarak da adlandırılan bu alet 2 parçadan oluşmaktadır. Bunlardan biri cilde temas ettirilecek olan prob, diğeri ise ses dalgalarını görüntüye çevirerek ekrana yansıtan merkezi işleme ünitesidir. Probun temas ettirileceği görüntülenmek istenen bölge, ses dalgalarının tam olarak iletilebilmesi açısından özel bir jelle kaplanmaktadır. İşlem sırasında elde edilen görüntüler gerçek zamanlı olup radyolog tarafından monitöre yansıtılarak kontrol edilmektedir.

Gebelikte Ultrason İlk Ne Zaman Yapılır
Gebelikte ultrason, son adet tarihinden (SAT) itibaren 40 hafta süren gebeliklerin özellikleri yönünden üç ayrı döneme ayrılarak çekilmektedir. Bu dönemler;
1. trimester (ilk 13 hafta - ilk üç ay)
2. trimester (14-27. haftalar arası, ikinci üç ay)
3. trimester (27-40. haftalar arası, son üç ay) olmak üzere çekilmektedir. İlk ultrason muayenesi, nedenine uygun olarak hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Fetüsün gestasyonel yaşa uygunluğunu görmek için en doğru zaman ilk trimester iken, konjenital (doğuştan gelen) anomalilerin saptanması için bu 18-22 haftalar arasındadır. Çünkü midgestasyon (gebeliğin orta dönemi) olarak anılan bu dönemde organogenesis (organların gelişimi) tamamlanmış ve anatomik oluşumlar doğru değerlendirme için uygun büyüklüğe ulaşmıştır. Genel olarak, gebenin utrasonu doktoruna geldiği ilk muayenesinde alınmasında fayda vardır.

Ne Sıklıkla Ultrason Muayanesi Yapılır
Gebeliği hafta hafta takip etmek hem bebek hem de anne sağlığı için oldukça önemlidir. Anne adayının ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durum olmadığı sürece ilk 32 haftada ayda bir son 8 haftada iki defa olacak şekilde ultrasona girmek yeterli olacaktır. Hamilelikte risk durumu söz konusuysa anne adayları doktorun belirlediği sıklıkta ultrason muayenesi yaptırmalıdır.

 

Copyright 2024 Avrupa Kürtaj Telif Hakkı Saklıdır. | Web Tasarım İvesgo

Whatsapp Destek Hattı WhatsappWhatsapp Fiyat ve Randevu Ara
Randevu Al
LOGO